ISIDRE PRUNÉS, L’ESCENÒGRAF ÉS L’ESTRELLA
S’ha ’inaugurat l’exposició dedicada a l’escenògraf Isidre Prunés a la sala del MAE de l’Institut del Teatre a la plaça Margarida Xirgu s/n de Barcelona. L’exposició romandrà oberta fins al 30 de juny del 2022.
L’Institut del Teatre ofereix una exposició del qui fou alumne i professor de la institució, l’escenògraf Isidre Prunés i Magrans (1948-2014), amb motiu de la donació del seu fons.
Amb el títol Isidre Prunés, l’escenògraf és l’estrella, l’exposició és un gran àlbum de fotografies relligades com un vestit de Paco Rabanne en el qual podem apreciar diferents moments del recorregut vital de l’artista pels àmbits familiar, professional i personal.
També les seves influències, referents, fílies, a través dels seus dissenys, tant d’escenografia com de vestuari. Més de 40 anys de vida professional plena d’encerts i d’èxits, tant en companyia de Montse Amenós entre 1972 i el 1995, com en solitari, a partir de la dissolució de l’equip professional més fructífer que s’ha produït en aquest petit àmbit que és el teatre català.
Els records formen un collage que barreja les etapes vitals amb la vida professional com tan bé definia el seu mestre Fabià Puigserver. “Què es pot esperar d’uns incontrolables que fan del teatre una manera de viure i del lloc de treball la seva pròpia casa?”
Una taula plena de mostraris provinents de l’estudi d’en Prunés ens aproxima als materials amb els quals acompanyava els seus dissenys i es converteix en una metàfora que ens evoca el món preciosista i glamurós en què millor es movia a l’hora de dissenyar les seves creacions.
En el recorregut per l’exposició podem reconèixer familiars, amics i aquells que al llarg dels anys van compartir projectes –alguns, venerables professionals de l’escena en els seus inicis i també molts que ja no hi són- i molts dels èxits teatrals d’aquest país.
Isidre Prunés va ser distingit, al llarg de la seva carrera ja sigui en solitari o com a equip amb Montse Amenós, amb els premis:
Premi Nacional d’Escenografia (1986)
Premi Nacional de Cinema de la Generalitat de Catalunya al millor tècnic per la direcció artística de Daniya (1988)
Premi Goya al millor disseny de vestuari per El niño de la luna (1990)
Premi Max de les arts escèniques al millor figurinista per Els pirates (2000)
Premi Max de les arts escèniques a la millor escenografia per Mar i Cel (2006)
Premi Butaca al millor vestuari per Nit de Sant Joan (2011)
L’escenògraf és l’estrella, amb rètol de neó inclòs, és un exercici de reconeixement poc habitual a casa nostra, on massa sovint oblidem aquells que desapareixen, en lloc d’elevar-los a la condició d’estrella. Una estrella de rock and roll, com l’Isidre.
Andreu Rabal, escenògraf
Barcelona 10 de febrer de 2022